Go Back   ATVConnection.com ATV Enthusiast Community » Brand Discussions Area » Yamaha
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Welcome to ATVConnection Forums!
Welcome to ATVConnection.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the ATVConnection Forums community today!


Reply Share this with your friends
  #1 (permalink)  
Old 05-16-2009, 10:21 AM
4wheelingaj's Avatar
Range Rover
2001 Yamaha Grizzly
 
Join Date: Apr 2009
Location: MD
Posts: 103
Lightbulb 2001 Yamaha grizzly 600 serious problem!

hey guys! I have a bad or so I think a bad problem with my 2001 yamaha grizzly 600, I was riding yesterday and I came back out of the trails to head back to my house and I was doing 50mph everything was working fine nad then I backed off the 30mph and when I went to speed up again it wouldn't the RPM's were going faster but the over-all quad was not moving any faster. So when I got home I saw a bunch of smoke coming from the air in-take and then I pulled the oil cap off and it was really smoky in there! so I figured that it was the oil so I put some more in and it smokes a little bit now but it is still making a horrible gear grinding noise even in Nutruel! Any suggestions to help me would be greatly appreciated!!! thanks!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 05-17-2009, 01:49 AM
Pro Rider
Garage is empty, add now
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 274
Default

You figured it was the oil so you put some more in? Did you check the oil level to see? If your engine oil was low I wouldn't expect that to cause it to rev faster without moving faster. Is it possible that there is a problem with the belt slipping? I know if the belt gets wet it will slip and the engine will rev higher but the quad doesn't go faster. Could the belt be wet or muddy, or maybe in need of maintenance?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 05-17-2009, 12:28 PM
4wheelingaj's Avatar
Range Rover
2001 Yamaha Grizzly
 
Join Date: Apr 2009
Location: MD
Posts: 103
Default

no, I don't think that it is that because I just fixed that problem, I just asked my neighbor who is like an expert and since there is a grinding sound coming from under the gas tank he thinks that it could be the piston head, although i thought that it was the gears grinding because of a broken sprocket or something.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 05-17-2009, 07:40 PM
Pro Rider
Garage is empty, add now
 
Join Date: Feb 2009
Location: Yorkville, IL
Posts: 280
Default

Sounds like a belt to me
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 05-20-2009, 08:22 PM
4wheelingaj's Avatar
Range Rover
2001 Yamaha Grizzly
 
Join Date: Apr 2009
Location: MD
Posts: 103
Default

Where is the belt you're talking about?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 05-25-2009, 12:18 PM
4wheelingaj's Avatar
Range Rover
2001 Yamaha Grizzly
 
Join Date: Apr 2009
Location: MD
Posts: 103
Default

And How do you fix it??? PLEASE!!! I need help!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 05-25-2009, 06:39 PM
91Warrior357's Avatar
Pro Rider
1994 Jeep Cherokee
My Garage
 
Join Date: May 2008
Location: Purcellville.
Posts: 1,858
Cody Burbage Codizz88
Default

i thought 2000 was the last year for the 600s,anyways i think hes talking about the V belt that goes on the clutch assembly to run the CVT.

number 23

Click the image to open in full size.
__________________
2001 Banshee: Bored .020 Over, Vitos SS Pistons, Toomey TR-6 Pipes, K&N Pro Flo, .030 Milled Head,+4 Timing, Modded Shift Star...Etc etc.
2003 Banshee: Bored .080 Over, Wiseco Pro-Lites, F.A.S.T. Coolhead 21CC Domes, DMC 916 Pipes, Ported, Hotrods True/Weld Crank, VF4 Reeds, +4 Timing, UM Alum Airbox, K&N Pods /w Outerwears....blah blah too much to list.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 05-25-2009, 06:58 PM
4wheelingaj's Avatar
Range Rover
2001 Yamaha Grizzly
 
Join Date: Apr 2009
Location: MD
Posts: 103
Default

ok well where is this located and how do I fix it??? sorry for all the questions but I don't know how to do all this yet.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 05-25-2009, 09:54 PM
Pro Rider
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2008
Location: Texas
Posts: 622
Default

If the smoke is coming from the air intake and you had smoke in the crankcase I would suspect the oil pump may have died
__________________
Vinson 500
Kingquad 700 SOLD
Rancher 400 AT SOLD
Outlander 800
Rhino 450
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 05-25-2009, 10:45 PM
91Warrior357's Avatar
Pro Rider
1994 Jeep Cherokee
My Garage
 
Join Date: May 2008
Location: Purcellville.
Posts: 1,858
Cody Burbage Codizz88
Default

the smoke could be the belt,if its slipping like crazy and smokin...does it smell like rubber? or does it smell like something else like hot burning metal?
__________________
2001 Banshee: Bored .020 Over, Vitos SS Pistons, Toomey TR-6 Pipes, K&N Pro Flo, .030 Milled Head,+4 Timing, Modded Shift Star...Etc etc.
2003 Banshee: Bored .080 Over, Wiseco Pro-Lites, F.A.S.T. Coolhead 21CC Domes, DMC 916 Pipes, Ported, Hotrods True/Weld Crank, VF4 Reeds, +4 Timing, UM Alum Airbox, K&N Pods /w Outerwears....blah blah too much to list.
Reply With Quote
Old 05-25-2009, 10:45 PM
Reply Share this with your friends

Tags
2001yamaha, 600, atv, cam, check, clutch, grizzley, grizzly, oil, problem, slipping, smokes, valves, vbelt, yamaha



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On