Go Back   ATVConnection.com ATV Enthusiast Community » General Discussion » Technical and How-To Articles
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register ATV Photos FAQ Members Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read GarageVendors
Search
Welcome to ATVConnection.com ATV Enthusiast Community

Reply Share this with your friends
  #1 (permalink)  
Old 07-25-2008, 05:32 PM
Weekend Warrior
Garage is empty, add now
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 21
Default 1989 suzuki lt250 quadsport will not start when cold.

I have an 89 suzuki quadsport 250 that I can't get to start. When the motor is cold I can kick it all day and it will not fire. If I pull start it, it will fire in five feet and runs like a champ. When the motor is warm 1 kick usually starts it, however if I let it sit for an hour and it has time to cool down I am back to square one pull starting it. I had someone tell me it sounds like the ignition coil, I am not sure. Any help with this would sure be appreciated.

Thanks for any replies.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 07-28-2008, 12:46 AM
Trailblazer
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 65
Default 1989 suzuki lt250 quadsport will not start when cold.

the part of the weak spark is possible , the problem with kickstarting is that you only get a flip over and (1 rotation) and it may not be that fast or as fast as pull starting it .

you may have a dirty stator plate or (mag plate) , sometimes water gets in under the flywheel , and causes rust and corroded parts in thier. or you may have a leaky oil seal on the crankshaft that has oil coverd some parts in thier.

And all that can cause spark to be weak , and eventuly loss of spark totaly.

A coil genraly works or it dont. a coil can breakdown under load but usuly quits on you when its hot. So i would not think its your coil or cdi box.

I would start with removing your flywheel , and cleaning under it , and take some fine 220 grit or finer emory (sand paper) and lightly sand around your stator/mag plate. by doing that , your spark should come back to being good again.
As it would than be clean .
Good spark color (the spark you want ) is : a purpleish blue in color.
a whiter spark is bad.

i hope that helps you

chris
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 07-28-2008, 02:11 AM
Weekend Warrior
Garage is empty, add now
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 21
Default 1989 suzuki lt250 quadsport will not start when cold.

thanks chris,
I will have to try this in the next couple of weeks. If I have any problems I hope I can get back in touch with you. This sounds alot better than what some mechanics have told me that it has to be rebuilt. I never understood this because when it starts it runs great. Your way sounds fairly easy is it? It is a good machine I hope I can just get it right.

Thanks Again

greg.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 07-28-2008, 02:11 AM
Weekend Warrior
Garage is empty, add now
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 21
Default 1989 suzuki lt250 quadsport will not start when cold.

thanks chris,
I will have to try this in the next couple of weeks. If I have any problems I hope I can get back in touch with you. This sounds alot better than what some mechanics have told me that it has to be rebuilt. I never understood this because when it starts it runs great. Your way sounds fairly easy is it? It is a good machine I hope I can just get it right.

Thanks Again

greg.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 08-11-2008, 06:21 PM
Weekend Warrior
Garage is empty, add now
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 21
Default 1989 suzuki lt250 quadsport will not start when cold.

chris,
I cleaned the flywheel and magneto and I now have good spark. I thought I would tell you the good news. Now I have one last problem, The motor is running fine and idiling good until I rev it up high and then it doesn't seem to drop back down to idle it is about half throttle. If I flutter the throttle it will go back to idle. Any suggestions?

Thanks again for all the help you saved me big time.
Thanks, greg.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 08-23-2008, 12:11 PM
Weekend Warrior
Garage is empty, add now
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 8
Default 1989 suzuki lt250 quadsport will not start when cold.

Check your carb(s) - sounds like you have fuel leaking in under hi revs, could also be the mixture being too rich, or you could be pushing oil up past the piston and into the chamber - the revs staying higher being the oil burning off.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 07-23-2012, 02:18 PM
Weekend Warrior
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 1
Default

i have the same problem with my 89 quadsport 250 idle takes long time to come down already rebuilt carbuerator and i cleaned flywheel polished piston and crankshaft did oil change
Reply With Quote
Old 07-23-2012, 02:18 PM
Reply Share this with your friends

Tags
1989, 250, 89, atv, breakdown, idle, low, lt, lt250r, magneto, quadsport, spark, suzuki, weak, z250



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On