Go Back   ATVConnection.com ATV Enthusiast Community » Brand Discussions Area » Polaris
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register ATV Photos FAQ Members Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read GarageVendors
Search
Welcome to ATVConnection.com ATV Enthusiast Community

Reply Share this with your friends
  #1 (permalink)  
Old 02-24-2009, 12:36 AM
Trailblazer
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 27
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

my 2002 sportsman 500 4x4 has a hard time starting,once i get it started it idles good. the problem comes when i give it gas, it starts sputtering and backfiring and has no power, but i can put it in gear foward and reverse and it will move just at 1/4 throttle anymore than 1/4 throttle it bogs bad and does not rev up. it has a new stator, pulser,cdi i replaced all that because i bought it and it had bad spark so i replaced all that and know i have spark and another problem, could it be fuel related,timing ? any help would be great.thanx
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 02-24-2009, 03:50 AM
old polaris tech's Avatar
Polaris ATV Expert
Retired and loving it!
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jun 2008
Location: North Central Texas
Posts: 11,117
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

Remove rocker cover and check if center cam lobe(exhaust) worn or ground down,IF eliptical like the intake lobes,then check valve clearance(.006 intake and exhaust),if runs the same check carb for stopped up jets or water contamination. Stator plate has timing mark that lines up with mark on case.
__________________
Retired and loving it! (Main job now,wake up the wife to go to work!)
92 Honda Night Hawk 750 (5500 actual miles)
2000 Chevy Silverado 1500 Sport side (267,000 miles,semi retired)
Whats right is whats left after you do everything else wrong (Robin Williams)
Don't pick a fight with an old man,if he can't fight he'll just shoot ya!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 02-24-2009, 04:21 AM
Pro Rider
Garage is empty, add now
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 598
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

On the 500 do you have a rubber boot between the carp and head like the 02 700 dose.sounds like it got a spit in it.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02-24-2009, 06:36 AM
Trailblazer
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 27
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

i will check right now,thanx
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 02-24-2009, 07:20 AM
Pro Rider
Garage is empty, add now
 
Join Date: Mar 2005
Location: Wisconsin
Posts: 1,633
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

<div class="FTQUOTE"><begin quote>Originally posted by: old polaris tech

Remove rocker cover and check if center cam lobe(exhaust) worn or ground down,IF eliptical like the intake lobes,then check valve clearance(.006 intake and exhaust),if runs the same check carb for stopped up jets or water contamination. Stator plate has timing mark that lines up with mark on case.</end quote></div>

There you have it
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 02-24-2009, 03:41 PM
Trailblazer
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 27
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

thanx for al the help, guys but stillthe same. im so disapointed. i bought this quad and the guy only told me it needed cdi box,so i bought it, $800 for an 02 sportsman 500 4x4 was awsome if thats all that was wrong with it. well know, new stator,new pulser,new cdi just tio find out this problem. i dont get it. i even have the clymer book, and i cant fix it. "this sucks cause when it idles it sounds mean".
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02-24-2009, 05:12 PM
eggenz7's Avatar
Pro Rider
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2007
Location: Troup, Tx
Posts: 1,047
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

its going to be your cam. check it out closely. you can tell if the lobe is missing.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 02-24-2009, 05:42 PM
Trailblazer
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 27
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

i dont want to sound dumb, but here it goes. were is the rocker cover to check cam lobe and how do i check it ? turn the engine over till i see it? sorry for the dumb questions but this is my first polaris.thanx
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 02-24-2009, 05:49 PM
Trailblazer
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 27
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

another thing the rubber boot that bill35 mentioned above, looks lack it has a crack in it along the crease where mounting screw hole. but it looks to be just hairline and not all the way through, and while running i revved it a little and sprayed starting fluid on the crack and nothing. if it was brocken all the way through it would have sucked in starting fluid and revved up or died or something but it done nothing so im not sure if boot is problem.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 02-24-2009, 05:51 PM
Trailblazer
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 27
Default 2002 sportsman 500 4x4 idles good but bogs and backfires when throttle pressed

im getting frustrated, if i cant get this beast going. i will probably get mad at it and part it. id hate to it is a nice machine.
Reply With Quote
Old 02-24-2009, 05:51 PM
Reply Share this with your friends

Tags
2002, 2005, 500, 700, atv, backfires, bogs, cdi, dies, idles, polaris, power, sportsman, starting, stator, throttle



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On