Go Back   ATVConnection.com ATV Enthusiast Community » Brand Discussions Area » Honda
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Welcome to ATVConnection Forums!
Welcome to ATVConnection.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the ATVConnection Forums community today!


Reply Share this with your friends
  #1 (permalink)  
Old 12-25-2009, 07:23 PM
Weekend Warrior
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2
Default 400ex wont start blowing air out of the intake

I just bought a 01 400ex it wont start so I adjusted the valves cleaned the carb.When the carb was off and I was adjusting the valves I was turning it over and aair was blowing out of the intake as well as the exhaust the timing was checked I think It is correct I think the valves might be leaking? Im a two stroke guy this is my first four stoke any help would be greatly appreciated also is there suppose to be oil on the stator case?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 12-25-2009, 10:02 PM
Range Rover
2004 Suzuki z400
My Garage
 
Join Date: Nov 2009
Location: in the middle of nowhere North Carolina
Posts: 142
Default

well to start with the big problem. there shouldnt be ANY air blowing out...just in. so i would first check the timing with the help of a service manual. and how much is it blowing out? if alot, mabey a bent valve or two. if a little, then the cam wasnt neutral when you adjusted them. make sure the piston is at top dead center on the compression stroke.(on the side of the motor there is two screw in plugs. unscrew the smaller one(NOT the center one) and you will see a notch, line that up with the mark on the flywheel with a "T" that indicates TDC on the compression stroke) and the oil in the stator case, i belive there should be, but i havent payed that much attention when i worked on 400ex's, so not sure. i hope this helps. good luck!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 12-26-2009, 04:24 AM
Pro Rider
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,656
Default

I would first remove the 2 (large & small) caps in the alternator cover and re-check the valve adjustment ..
Yes there is oil in the alternator cover ..

Here is the valve adjustment ..
================================================== ============

Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 12-26-2009, 08:06 PM
Weekend Warrior
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2
Default Thank You

Hey thanks guys I readjusted the valves and it fired right up ran for about 30 seconds then it quit I tried to restart it but it wouldnt, and I couldn't here the valves. So I pulled the valve cover off and noticed the cam chain was loose so I pulled off the clutch cover and noticed the chain came off the crank any suggestions on Which Cam chain to buy? and do I need a new tensioner? also the cam in my Honda has a 2 in the middle of it Does anybody Know what it means Is it stock or a stage 2
Reply With Quote
Old 12-26-2009, 08:06 PM
Reply Share this with your friends

Tags
400ex, adjusting, air, blowing, dripping, exhaust, intake, motor, oil, problem, side, start, starter, timing, valves



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On